Avocat din cadrul Baroului Olt, cercetat de DNA, sub control judiciar, pentru dare de mită

15-10-2024 21:06 Reporter: Tudor Dobre
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de ieri, 14 octombrie, față de un avocat din cadrul Baroului Olt, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, la începutul lunii octombrie 2024, în calitate de apărător ales a doi cetățeni moldoveni cercetați de I.P.J. Dolj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice pentru comiterea infracțiunii de contrabandă calificată, inculpatul ar fi oferit, cu titlu de mită, suma de 5.000 de euro unui ofițer de poliție pentru ca acesta să schimbe încadrarea juridică a faptelor comise de clienții săi din contrabandă calificată în contrabandă simplă, faptă pedepsită mult mai blând.


„În aceste condiții, la data de 14.10.2024, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. În urma audierii în calitate de suspect și inculpat, avocatul a recunoscut în totalitate comiterea faptei, astfel cum a fost reținută de procurorii DNA”, se arată într-un comunicat al DNA. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații, între care să se prezinte ori de câte ori este chemat la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu exercite profesia de avocat. Lui i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive.

„Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, se mai arată în comunicatul DNA. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și Brigăzii de Operațiuni Speciale Craiova. Anchetatorii fac precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.